Szanowna Pani,
przede wszystkim przy leczeniu szpiczaka mam nadzieję że jest kontrolowana funkcja nerek, ponieważ takie zaburzenia elektrolitowe w tej chorobie mogą wynikać właśnie z tego. Stosowany u tego pacjenta Calperos czyli wapń nie ma wpływu na stężenie potasu we krwi. Należałoby się również przyjrzeć czy w leczeniu nie znajdują się jakies leki oszczędzające potas (np. inhibitory konwertazy angiotensyny - stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego). Wreszcie najważniejsza sprawa czyli dieta. Wsród pokarmów zabronionych u pacjentów z tendencją do hiperkaliemii znajdują się przede wszystkim swieże owoce (głównie banany, truskawki, winogrona itp.) i warzywa (pomidory, ziemniaki). Istnieją pewne sposoby np. kilkukrotna zmiany wody w której gotuje się ziemniaki zmniejszające stężenie potasu w tych warzywach. Poza tym wszelkiego rodzaju orzechy, migdały, suszone owoce również są bardzo bogate w potas. Dozwolone są natomiast cukry i białka. W razie wątpliwości proszę poszukać przykładowych propozycji jadłospisów ewentualnie skonsultować się w Poradni Dietetycznej.