• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

W jakich produktach spożywczych znajduje się miedż

Mam uczulenie na miedż
pytanie zadane 30 października 2015 w Alergologia przez użytkownika jadwiga

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
Uczulenie na miedź jako pierwiastek, mikroelement znajdujący się w pożywieniu jest niezwykle rzadkie. Zdecydowanie częściej pojawiają się pacjenci uczuleni na miedź znajdującą się w biżuterii czy wkładkach wewnątrzmacicznych. Jeśli chodzi o szczególną postać choroby, w której wybitnie należy unikać spożywania pokarmów bogatych w miedź, wyróżniamy chorobę Wilsona, która nie jest alergią, a chorobą uwarunkowaną genetycznie, w której dochodzi do nieprawidłowego odkładania się miedzi w organizmie. Wracając do treści pytania, pokarmy w których znajduje się miedź to między innymi: kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, wątroba wieprzowa, natka pietruszki, płatki owsiane, fasola biała, kasza gryczana, groszek zielony, orzechy włoskie, chleb żytni i razowy, ryby (szczególnie śledź), ryż biały, czarne jagody, wiele wędlin i kiełbas, sery, pomidory, jaja kurze, mleko, kapusta, brokuły. Niestety powyższy spis jest jedynie częścią produktów, w których znajduje się miedź (czasem tylko w śladowych ilościach), tak naprawdę jako mikroelement może występować praktycznie w każdym produkcie żywnościowym. Proponuję ponowną konsultację alergologiczną celem ustalenia, czy wspomniana alergia dotyczy miedzi jako metalu czy miedzi jako mikroelementu w pożywieniu. Wskazana jest również konsultacja z dietetykiem klinicznym. Pozdrawiam
odpowiedź 30 października 2015 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)
...