Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o dietę w hemochromatozie, to istnieją określone wytyczne odnośnie postępowania. Zalicza się do nich fakt, że aby zmniejszyć wchłanianie żelaza nie należy spożywać produktów bogatych w żelazo w jednym posiłku razem z produktami bogatymi w witaminę C, które ten proces nasilają. Ponadto obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu, ponieważ etanol nasila wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Niektóre gatunki czerwonego wina zawierają również znaczne ilości żelaza. Należy również wspomnieć, że nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza, dlatego należy jeść dużo nabiału: chudy ser czy jogurty. Lista produktów żywieniowych, które są niejako dozwolone w hemochromatozie: mleko i produkty mleczne: sery, maślanki, kefiry, makarony bezjajeczne, kasze drobne: kuskus, kasza jaglana, jęczmienna drobna, biały ryż, biała mąka pszenna, ziemniaki, niektóre owoce (nie wolno spożywać owoców jagodowych, czarnej porzeczki, truskawki, owoców dzikiej róży oraz owoców cytrusowych), kawa i herbata oraz nasiona zbóż. Zabronione natomiast są: ,,czerwone’’ mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa, drób, wędliny, podroby, pasztety, żółtka jaj, ryby, mak, nasiona dyni, kiełki pszenicy, płatki pszenne, owsianka, szpinak, fasola, groch, orzechy, suszone morele, śliwki, soja ciemny chleb czekolada. Pozdrawiam