Dzień dobry. Jestem po testach skórnych na alergię pokarmową. Uczulona jestem głównie na kakao (2/0), orzechy ziemne (2/3) i mąkę pszenną (2/0) - alergolog postawiła mi przy tych alergenach dwa plusy ++. Oprócz tego, ale w mniejszym stopniu, uczulona jestem na jajko, mięso wieprzowe, mięso kurze, cytrusy, pomidora, jabłko. Ogółem dziwię się, że mam uczulenie na to, gdyż nie mam żadnych objawów alergii po spożyciu tych produktów. Mam raczej nieprzyjemne objawy po spożyciu mleka i produktów mlecznych.
Z tego powodu mam pytania:
1. Czy kakao, orzech ziemny i mąka pszenna mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny, jeśli spożyję je w małych ilościach?
2. Czy można się odczulić na te produkty?
3. Czy mogę spożywać je w małych ilościach, gdyż nie mam żadnych objawów po ich spożyciu?
4. Czy oprócz orzechów ziemnych nie mogę spożywać też orzechów laskowych i innych?
Z góry dziękuję za odpowiedź.