Szanowny Pacjentko,
Czy decyzja o odstawieniu preparatu Kalipoz była konsultowana z lekarzem? Czy wykonała Pani badanie krwi określające poziom potasu?
Produkty bogate w potas są dość powszechne w naszej diecie. Należą do nich warzywa: wspomniane pomidory, ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, szpinak, bób, botwinka, chrzan, groszek zielony, kalarepa i pietruszka. Owoce: agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce. Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel. Poza wymienionymi obfite w potas są kakao (czekolada), chałwa oraz orzechy. Można spożywać również nasiona roślin strączkowych i ryby.
Przy suplementacji potasu dietą, należy pamiętać, że gotowanie warzyw prawie całkowicie wypłukuje go z pokarmów. Zaleca się gotowanie na parze. Przewlekłe picie alkoholu również przyczynia się do znacznych ubytków tego pierwiastka. Pozdrawiam