Szanowna Pani,
Nie podaje Pani jakie wartości potasu wykazały ostatnie badania surowicy krwi. Potas jest takim pierwiastkiem, którego zbyt wysoki lub zbyt niski poziom, a również wahania poziomu są niezwykle groźne dla naszego zdrowia a nawet życia. Ewentualna terapia farmakologiczna powinna być prowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza. Odpowiadając na pytanie z tytułu wiadomości, mogę poradzić, których pokarmów, bogatych w potas należy unikać, są to: suszone morele i rodzynki, migdały, awokado, mięso z indyka, banany, melony, łosoś, ziemniaki, szpinak, szparagi, kiwi, grejfruty oraz pomidory. Polecam również picie niskomineralizowanej wody, należy sprawdzić zawartość kationów potasu na etykiecie. Proszę pamiętać o dobrym zbilansowaniu posiłków, aby nie zabrakło innych ważnych elementów przy długotrwałym stosowaniu diety niskopotasowej. Pozdrawiam