Szanowna Pani,
obecność krwi w stolcu może wiązać się z kilkoma przyczynami. Pytanie zasadnicze jak dużo jej jest i czy jest to świeża krew czy już zhemolizowana - lub czy jest to smolisty (czarny) stolec. W tym ostatnim przypadku mamy najpewniej do czynienia z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego np. owrzodzenia żołądka, lub rzadziej - ze stosowaniem preparatów żelaza w dużej ilości. Jeżeli krew jest widoczna w swojej czerwonej postaci to źródło krwawienia znajduje się w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Do jednych najczęstszych przyczyn takich krwawień należą niestety też choroby nowotworowe, ale ponadto żylaki odbytu, hemoroidy, stany zapalne uchyłków jelita, również niektóre ciężkie infekcje jelitowe. Opisywane przez Panią zakażenie - Clostridium difficile jest faktycznie charakterystyczne dla zakażeń poantybiotykowych. Jest to bardzo często spotykany problem szczególnie w szpitalach - często dochodzi do występowania całych ognisk tego zakażenia. W leczeniu tej infekcji stosuje się antybiotyki w formie doustnej które zazwyczaj nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego i działają głównie w jelicie np. wankomycyna. Najczęściej w przebiegu tego zakażenia występują stolce wodniste a krwawienie jest dosyć rzadko spotykane i może wynikać najczęściej jednak z innych przyczyn. W związku z tym proponowałbym w takiej sytuacji zgłosić się ponownie do lekarza rodzinnego, wykonać oznaczenie crp, elektrolitów i morfologii oraz skonsultować się w aspekcie ewentualnego wzmocnienia leczenia biegunki ponad probiotyk. W takiej sytuacji do zastanowienia jest również ocena jelita grubego w kolonoskopii. Oczywiście najpierw należy wykluczyć np. żylaki odbytu lub szczelinę które również mogą dawać objawy krwawienia a na szczęście nie są poważnym problemem.