• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Dieta szczegółowa na dnę moczanową

Co wolno jeść, a czego nie, bo niektóre potrawy mi szkodzą
  • dieta przy dnie moczanowej
  • produkty zakazane przy dnie moczanowej
  • produkty dozwolone przy dnie moczanowej
pytanie zadane 6 maja 2014 w Alergologia przez użytkownika grochowski jerzy

1 odpowiedź

Szanowny Panie,
Po pierwsze należy pamiętać o tym, że dieta w dnie moczanowej musi dostarczać odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – czyli powinna być odpowiednio zbilansowana. Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych. Istnieją wykazy produktów żywnościowych, określających  w zwyczajowej porcji zawartość puryn. Zawartość ta przeliczana jest na ilość wytwarzanego kwasu moczowego. Produkty dozwolone:
pieczywo - pszenne, żytnie i razowe
mąka - pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa
makarony - wszystkie gatunki
kasze - wszystkie rodzaje
mleko
sery chude, twarogowe
jaja całe, białko, żółtko
mięso w ograniczonych ilościach - baranina chude mięso, kurczak bez skóry - filet, królik
ryby - sandacz, tuńczyk, halibut w ograniczonych ilościach, dorsz, karp
masło i śmietana w ograniczonych ilościach
ziemniaki - gotowane
warzywa - kalafior, pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki
owoce  - jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie
cukier i słodycze - cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury
przyprawy - koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon
W ograniczonych ilościach można pić słabą herbatę.
Do produktów zabronionych należą:
sery - tłuste
mięso - tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg,serce, kury, gęś, karkówka, boczek
ryby - sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza
zboża - gryka, kiełki pszenne
warzyw - soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
owce - suszone morele
używki - mocna czarna herbata, kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu
inne - nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
tłuszcze - smalec, słonina, boczek.
Jadłospis powinnien być urozmaicony, stosowane produkty świeże i najlepszej jakości, potrawy lekkostrawne. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, optymalne byłoby spożywanie 5 posiłków dziennie. Minimum to 3 posiłki. Ostatni posiłek należy spożyć 3 do 4 godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się retencja kwasu moczowego. Pozdrawiam
odpowiedź 6 maja 2014 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)
...