• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Cukrzyca

Witam, mam pytanie, czy przy cukrzycy smażenie na oliwie z oliwek jest mocno niewskazane, oraz czy bigos ze słodkiej kapusty z mięsem z kurczaka mocno podnosi cukier. Pytam, ponieważ wizytę u diabetologa mamy dopiero za 2 tygodnie, a dopiero co dowiedzieliśmy się o cukrzycy i nie wiemy co można a czego nie. Będę wdzięczna za pomoc Justyna
związane z odpowiedzią na: Cukrzyca
  • cukrzyca
  • smażenie oliwy z oliwek a cukrzyca
  • bigos a cukrzyca
  • co można jeść przy cukrzycy
  • czego nie można jeść przy cukrzycy
  • dieta cukrzyka
pytanie zadane 16 maja 2014 w Diabetologia przez użytkownika niezalogowany

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
W kontroli cukrzycy najważniejsze jest uzyskanie stabilnego, prawidłowego poziomu glukozy w surowicy krwi. Dla optymalizacji tego parametru powinni Państwo spoglądać często na tabelę produktów spożywczych w oparciu o tak zwany indeks glikemiczny. Jest to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa). Dzięki temu można choć trochę przewidzieć jaką dawkę insuliny należy podać pacjentowi, aby nie doprowadzić do hipo- bądź hiperglikemii. Oczywiście, cały dieta powinna być oparta o zasady zdrowego żywienia. Myślę, że nie ma przeciwwskazań aby zjeść wspomniane potrawy od czasu do czasu. Pozdrawiam
odpowiedź 17 maja 2014 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)
...