Szanowna Pani,
każdy pacjent wybiera sobie lekarza rodzinnego który powinien zajmować się nim całościowo. Domyślam się że lekarz u którego Pani była zna Pani dotychczasową historię medyczną, ma dostęp do wcześniejszych badań. Jeżeli te wartości morfologii są stabilne w porównaniu do wcześniejszych badań to nie ma się czym przejmować. Jeżeli natomiast jest to pojedynczy wynik niższy niż wcześniej to wtedy należałoby się zastanowić co jest przyczyną. Warto zwiększyć podaż czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, wątróbki) i zielonych warzyw (brokuły, szpinak) w diecie. Jeżeli będzie Pani dalej tym zaniepokojona to warto powtórzyć oznaczenie morfologii za jakiś czas - np. 2 miesiące i ocenić jak dieta wpłynęła na morfologię. Warto też zastanowić się czy morfologia nie była wykonywana w trakcie lub tuż po okresie - wtedy też te wyniki mogą być nieco zafałszowane.