Szanowny Panie,
przede wszystkim należy odpowiedzieć na pytanie czym spowodowana jest anemia. Może ona wynikać z niewystarczających zapasów żelaza w organizmie, jego zbyt małej ilości w diecie. Ponadto często niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego również przyczynia się do wystąpienia anemii. Istnieje wiele chorób ogólnoustrojowych nefrologicznych, gastrologicznych w przebiegu których dochodzi do rozwoju anemii. Wtedy kluczowe w poprawie parametrów morfologicznych jest leczenie choroby podstawowej. Niedokrwistość występuje również co oczywiste w wielu schorzeniach hematologicznych. Wreszcie anemia może występować w przypadku krwawień w organizmie. Pana wynik oznaczenia witaminy B12 mieści się w granicach normy w chwili obecnej. Warto byłoby uzupełnić te informacje czy przyjmował Pan witaminę B12 w formie domięśniowej czy doustnej, jak długo ją Pan zażywał i co się działo (opisywane uczulenie). W celu suplementacji witaminy B12 należy spożywać przede wszystkim produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory - są to pokarmy bogate w tę witaminę.