• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Jaki wpływ na pracę układu hormonalnego mają dodatki do żywności?

Jaki wpływ na pracę układu hormonalnego mają dodatki do żywności - ulepszacze, składniki o nazwie "E", konserwanty? Czy mają negatywne skutki na gospodarkę hormonalną organizmu?
  • dodatki do żywności
  • układ hormonalny
  • wpływ ulepszaczy na hormony
pytanie zadane 8 grudnia 2013 w Endokrynologia przez użytkownika sisjana
zmienione kategorie 9 grudnia 2013 przez użytkownika moderator

1 odpowiedź

(EDC : endocrine disrupting chemicals) to substancje zaburzające gospodarkę hormonalną. Są to pestycydy, składniki kosmetyków, chemii gospodarnej, ale także są to dodatki stosowane do żywności. Warto nadmienić też, że współcześnie uprawy pryskane są pestycydami nawet kilkunastokrotnie. Nawet przy jedzeniu warzyw czy owoców organizm może wchłonąć kilka rodzajów pestycydów, zawierających EDC.

Uszkadzając system endokrynologiczny narażeni jesteśmy na szybszy rozwój cukrzycy, chorób tarczycy i niepłodności. Wielu naukowców wiąże nagły wzrost w ostatnich latach zachorowań na raka piersi i prostaty, cukrzycy i niepłodności męskiej właśnie z wpływem EDC. Negatywny wpływ tych substancji zaobserwowano u zwierząt laboratoryjnych. Badania u człowieka są utrudnione ze względu na duże koszty oraz przeszkody metodologiczne.
odpowiedź 8 grudnia 2013 przez użytkownika roco
...