Szanowny Panie/Pani,
wszystko zależy jakiego zakażenia się Pan obawia. Samo podanie ręki może być źródłem przeniesienia licznych bakterii i drobnoustrojów związanych z miejscowymi infekcjami skórnymi - np. grzybiczymi. W takiej sytuacji może dojść do przeniesienia zakażenia. Kontakt taki może również być źródłem zakażenia dla infekcji przenoszonych drogą fekalno-oralną - np. wszelkich infekcji pokarmowych. Na dłoniach osoby mogą znajdować się np. formy przetrwalnikowe bakterii. Oczywiście przy prawidłowej higienie - tzn. mycie rąk przed spożywaniem pokarmów, nie branie brudnych dłoni do ust ani dotykanie nimi żywności w znacznym stopniu minimalizujemy ryzyko transmisji takiego zakażenia. Podobnie sytuacja ma się z infekcjami przenoszonymi drogą kropelkową, jeżeli osoba chora kichnie i zasłoni twarz dłonią a następnie nam ją poda również istnieje ryzyko zakażenia. Jeśli chodzi o transmisję zakażeń przenoszonych drogą krwionośną ryzyko praktycznie nie istnieje - chyba że mamy zranioną dłoń bądź inne miejsce na skórze. Tak więc kluczowa w zapewnieniu bezpieczeństwa po jakimkolwiek kontakcie bezpośrednim jest prawidłowa higiena.