• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Proszę o podanie produktów z małą zawartością potasu.

Jestem chora na raka kory nadnerczy, ponad póltora roku przyjmuję Lysodren i Hydrocortizonum. Nie mam problemów z nerkami i z wątrobą ale w ostatnich badaniach wyszło mi dużo potasu 6, 06 miałam kroplówki z soli fizjologicznej i zostałam wypuszczona do domu/ leczę się w Gliwicach/ Chciałabym do następnych badań / w grudniu/stosować dietę niskopotasową ale wszędzie trafiam na sprzeczne informacje. Bardzo proszę o podanie co właściwie mogę jeść / owoce , warzywa, mięso, nabiał/
  • dieta o małej zawartości potasu
pytanie zadane 15 listopada 2014 w Onkologia przez użytkownika Mariola 1306

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
utrzymanie odpowiedniego poziomu potasu we krwi jest bardzo istotne. Elektrolit ten znajduje się głównie w komórkach. Co do pokarmów na pewno należy unikać przede wszystkim warzyw (fasoli, grochu, soczewicy, szpinaku, przetworów pomidorowych - keczup, przeciery, ziemniaki) frytek, chipsów, owoców (morele,banany, kiwi, suszone owoce, orzechy, kokos), soki owocowe, napoje gazowane, czekolada. Pokarmami bezpiecznymi są produkty mączne, pieczywo, dżemy, miód, makarony, ryż. Co do mięsa i ryb to można je spożywać jednak w rozsądnych porcjach - 100-150g na dobę. To samo tyczy się produktów nabiałowych. Jeżeli występują u Pani takie problemy z poziomem potasu to należy go kontrolować i w przypadku wysokiego poziomu można się wspomóc np. Furosemidem czy Resonium.
odpowiedź 19 listopada 2014 przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)
...