Szanowna Pani,
Dieta ma kluczowe znaczenie w przypadku niedoborów żelaza w organizmie i zapewne anemii z niedoboru tego pierwiastka. Okazuje się, że do utrzymania prawidłowego poziomu czerwonych krwinek oraz hemoglobiny niezbędne jest nie tylko żelazo, ale również witaminy z grupy B (szczególnie B12) oraz kwas foliowy. Zanim przejdę do wymienienia produktów bogatych w żelazo, chciałbym przedstawić kilka ogólnych zasad dotyczących odżywiania w przypadku niedoboru Fe. Otóż podstawą jest spożywanie produktów pełnowartościowych, bogatych w minerały i substancje odżywcze. Należy również unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz zminimalizować picie kawy i herbaty. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby (w szczególności czerwone mięso oraz wątróbka) i warzywa strączkowe, nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki. Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C. Zalecam regularne badanie morfologii oraz poziomu żelaza w surowicy. Pozdrawiam