Szanowna Pani,
Cukrzyca typu drugiego jest chorobą, którą należy leczyć wielotorowo. To znaczy, że obierając cel jakim jest prawidłowy poziom glukozy we krwi, powinniśmy dążyć do niego różnymi środkami. Jednym z nich jest oczywiście dieta, o którą spytała Pani w tytule wiadomości. Otóż nie można powiedzieć, że jakieś produkty są całkowicie zabronione w przypadku cukrzycy typu 2. Jadłospis powinien być oparty o zasady zdrowego żywienia, które doskonale ujęte są w piramidzie żywieniowej, dostępnej w wielu książkach o tematyce dietetyka oraz oczywiście w internecie. Poziom cukru, o którym wspomniała Pani w opise pytania jest nieakceptowalny. Może on wynikać z przyjmowania nieodpowiednich (za małych) dawek leków przeciwcukrzycowych, błędów pomiarów (za szybko po posiłku) albo konieczności rozpoczęcia insulinoterapii aby unormować glikemię. O wszystkich aspektach cukrzycy poruszonych przeze w niniejszej odpowiedzi zalecam porozmawiać z Pani diabetologiem, gdyż tylko doktor podczas wizyty kontrolnej może modyfikować leczenie. Pozdrawiam