Szanowna Pani,
Do oceny kształtu i konsystencji stolca wykorzystywana jest naukowa klasyfikacja dzieląca ludzki kał na 7 grup, zwana inaczej bristolską skalą uformowania stolca. Według niej, opisywany przez Panią kał należy do typu I charakteryzującego się pojedynczymi zbitymi grudkami podobnymi do orzechów. Zazwyczaj są one dość trudne do wydalenia. Świadczy to o długim, a nawet bardzo długim zaleganiu mas kałowych w jelicie grubym. Bardzo ważną informacją w wywiadzie lekarskim jest tu fakt, czy zauważyła Pani kiedykolwiek krew w stolcu, jak również kolor kału (alarmujący jest tu kolor czarny). Kolejną ważną informacją jest obecność śluzu lub jego brak w wydalanym kale. Aby całościowo ocenić dolegliwości pacjenta ważna jest informacja o ewentualnych bólach brzucha, epizodach wymiotów lub zaburzeniach apetytu. Proponuję wykonanie badania USG jamy brzusznej oraz badania endoskopowego dolnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli kolonoskopii. Diagnostykę należy rozpocząć od wizyty w gabinecie lekarza rodzinnego. Pozdrawiam